Yöresel Yemekler

PİRİNÇ ÇORBASI

Malzeme:

1 su bardağı pirinç

4 su bardağı et suyu

1 kase nohut

 yarım kase haşlanıp parçalanmış et veya tavuk

2 kaşık tereyağı

1 kaşık salça

1-tatlı kaşı tuz

 YAPILIŞI:Pirinç suda haşlanır. Başka bir tencerede et ile nohut haşlanarak pirinçlere eklenir. Ayrı bir tavada yağ, salça kavrulup tencereye ilave edilir. Tuz katılarak 15 dakika kaynatılır. İsteğe göre baharatlarla servis yapılır.


-


YAYLA ÇORBASI

Malzemeler: 

1 su bardağı pirinç

250 kg Yoğurt

2 su bardağı et suyu

2 kaşık tereyağı

1 tatlı kaşığı nane ve istenirse maydanoz

tuz.

YAPILIŞI: Pirinç üzerini örtecek kadar su ile haşlanır arada suyu kontrol edilir. Pirinç piştikten sonra tencereye et suyu ilave edilir yoğurdun kesilmemesi için  tencereden alınan ılık et suyu ile yoğurt  karıştırılarak tekrar tencereye ilave edilir 15 dakika kaynamaya bırakılır. Ayrı bir tavada biraz sıvı yağ ve tereyağı eritilir servis yaparken tabaktaki çorbanın üzerine yağ gezdirilir nane serpilir.


-



MERCİMEK ÇORBASI

Malzemeler:

2 su bardağı kırmızı mercimek

5 Su bardağı et veya tavuk suyu

2 Adet soğan

1 Çay bardağı sıvı yağ

1 Yemek kaşığı salça

1 Tatlı kaşığı kırmızı biber salçası

1 Yemek kaşığı kuru nane

Yapılışı;

Önce soğanlarımızı ince ince doğrayıp yağda kavuruyoruz. Sonra salçayı ilave edip kavurduktan sonra önceden yıkadığımız mercimeği tencereye ekleyip üzerine et veya tavuk suyunu ilave ediyoruz. Bu şekilde, malzemeler ince bir süzgeçten geçecek kıvam alıncaya kadar pişirilir. Sonra süzülerek tekrar tenceremize aldığımız çorbamızı bir kere daha kaynatıyoruz. Son kaynama sırasında ağız tadımıza göre nane, tuz ve kırmızı biber ekliyoruz.


-



BANAK

MALZEMELER:
1- 2 kg Kuzu eti
2- ince çekilmiş fırın pidesi.
3- Tuz
YAPILIŞI:
Kuzu eti iki saat önceden ıslatılır, yıkanır tencereye koyulur kaynamaya başladığında üzerine çıkan köpükleri (kefi) alınır kapağı kapatılıp etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Etler kemiklerinden küçük parçalara ayrılır .
Pideler şerit halinde uzun ince kesilir daha sonra kesilen inci dilimler enine küçük lokma halinde kesilerek bakır tabak içine koyulur, kesilen ekmeklerin üzerine parçalanan etler yerleştirilir, tencerede kalan et suyu tabaktaki et ve ekmeklerin üzerine gezdirilerek dökülür, tabaktaki s et suyu tekrar tencereye süzdürülür, ikinci kere et suyu tabağı gezdirilir kararı kadar dökülür ( et suyunun iki defa dökülmesi tabaktaki pide ve etlerin ısınmasını sağlamak içindir) üzerine isteği göre limon veya karabiber ekilerek servis yapılır. Afiyet olsun.


-



PİLAV


1 su bardağı baldo pirinç


1 su bardağı + 1 su bardağından 2 parmak eksik sıcak su


1 tane bulyon


1 yemek kaşığı tereyağı (yada margarin)


Çok az sıvı yağ


YAPILIŞI


Ben pilavı hep bu ölçüde yapıyorum öncelikle eşim olmak üzere bütün misafirlerim pilavı mı çok sever. Ne lapa oluyor nede diri kalıyor tam kıvamında pişiyor. Bana göre 2 bardak su pirinçe fazla geliyor ve lapa oluyor. Bütün püf noktalarıyla tarifini yazdım denemenize pişman olmayacağınızı düşünüyorum.


Öncelikle pirinçleri derin bir kaba koyup üzerine tuz serpeleyin ve sıcak su döküp 15-20 dk bekletin. (bu işlem pirinçlerin nişastasının çıkmasını sağlıyor) Sıcak suda beklediğiniz pirinçleri bol suda nişastası çıkana kadar yıkayın ve süzgeçte suyun süzülmesini sağlayın. Pilav tenceresine tereyağı ve sıvı yağ karışımını koyup eritin. Pirinçleri ekleyip iyice kavurun. (kavurma işlemini biraz uzun yapın pirinçler kavruldukça tane tane olacaktır) Kavrulan pirinçlere 1 bardak + 1 bardaktan 2 parmak eksik sıcak suyu döküp bulyon atın ve biraz karıştırın. (isterseniz bulyonu sıcak su da eritip katabilirsiniz) ocağın en küçük yerinde kısık ateşte suyu çekene kadar pişirin. Üzerine temiz bir bez koyup kapağını kapatın ve bir sofra örtüsüne pilavı sarıp demlenmesini bekleyin.Üstüne et suyu gezdirilerek servis edilir… Afiyet olsun


-




DOMATESLİ BULGUR PİLAVI(AŞ)

Malzemeler:

1 Buçuk su bardağı pilavlık bulgur

Yarım çay bardağı sıvı yağ veya 3 yemek kaşığı tereyağı

1 Çorba kaşığı salça

1 Adet kuru soğan

2 Adet Domates

4-5 Adet sivri biber

Bir parça kuru kıyma

2 Buçuk su bardağı sıcak su (tavuk suyu karıştırabilirsiniz)

Tuz, nane, kırmızı biber

Hazırlanışı:

Öncelikle bulguru ayıklanır. Yağ tencereye alıp kızdırılır.(lezzet bakımından tereyağı kullanmanız önerilir. Ama yanmamasına dikkat edilmelidir. Yağa soğanlar eklenir ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Kuru Kıyma ilave edilir. Salça eklenip kavurmaya devam edilir. Domatesler küp küp doğranır, biberlerin çekirdeklerini çıkarıp ince ince kıyılır ve tencereye eklenir ve kavurmaya devam edilir, kavrulan harca bulgur ilave edilip bir süre daha karıştırılarak kavrulur, bu aşamada baharatları ve tuzu ilave ederek sıcak su eklenir. Bulgurlar suyunu çekip, yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirilir. Yanında bol turşu, cacık, yufka ve yeşillikle servis edilir.


-



MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI (MERCİMEKLİ AŞ)

MALZEMELER:
1- 6 Çay bardağı pilavlık bulgur
2- 2 çay bardağı yeşil mercimek.
3- Kedi kafası kadar kıyma
4- Göz kararı çiçek yağı ve tereyağı
5- 1 orta boy kuru soğan
6- bir yemek kaşığı salça
7- Tuz , karabiber

YAPILIŞI:

Yeşil mercimek üzereni örtecek kadar suyla yumuşayıncaya kadar haşlanır.

Soğan ince doğranır pembeleşinceye kadar kavrulur, kıyma ilave edilip kavrulur salça eklenir.

iki üç defa karıştırılır bulgur konup yeşil mercimek ve üzerini örtecek kadar (Göz kararı)

su ilave edilir tuzu karabiberi ekleyip kısık ateşte pişirilir.

Yanında bir tabak üzüm , patlıcan turşusu ve Senirkent yufkası ile servis yapılır.
Afiyet olsun………….


-





BAMYA 

MALZEMELER

 500 gr.  taze bamya veya 1 çizi kuru bamya

 250 gr. Kuş başı et

 3 Adet orta boy soğan

 2 Yemek kaşığı salça

 1 Tatlı kaşığı tuz

 Arzuya göre limontuzu veya goruk suyu

 Bir çay bardağı çiçek yağı

 Yapılışı:

Kuşbaşı et bir tencerede haşlanır. Soğanlar ince ince doğranır. Başka bir tencerede önce yağ ve soğan pembeleşene kadar kavrulur, içerisine salça ilave edilip et suyu süzülerek etler içerisine  katılıp 10 dk kaynatılır. Kaynayan malzemenin içine iki su bardağı su ilave edilir. Sonra limontuzu veya goruk suyu ve tuz katılır. tenceredeki su kaynadıktan sonra taze bamya ise ayıklanıp yıkanmış bamya ilave edilir.(kuru bamya ise hafif sararana kadar haşlanıp soğuk suya tutulur.) 15-20dk kaynamaya bırakılır.

NOT: Bamyanın salyalanmaması için fazla pişirilmeden tencere sıcaklığında bırakılması gerekmektedir. Ayrıca bir çay kaşığı toz şeker ilave edilirse bamyalar yumuşamaz.

 AFİYET OLSUN….


-




YAPRAK SARMASI TARİFİ

500 kg kıyma

2 adet soğan

750 kg bulgur

tuz, karabiber, nane

bir su bardağı çiçek yağı

2 yemek kaşığı salça

asma yaprağı

YAPILIŞI: Asma yaprakları sıcak suda hafif haşlanıp soğutulur. Soğanlar ince ince doğranır, bulgur, baharatlar, yağ salca ve kıyma  ilave edilir. Ilık su ile  yoğrulur. Asma yapraklarının içine malzemeden bir tutam alınıp koyularak  yaprak kalem gibi  malzeme bitinceye kadar sarılır. Pişirirken yaprağın üzerine yağ gezdirilir. Tenceredeki yaprağın üstünü örtecek kadar iç yağı ile kapatılır,  İstenirse  yaprakların üzerine limon dilimleri konarsa daha lezzetli olur. AFİYET OLSUN….. 


-




Etli İşkembe Dolması yapılışı:

Malzemeler:
250 gr. yağlı kıyma(ince kıyılmış akciğer olabilir. Sağlıklı olmasına dikkat edilir.)
1 takım kuzu işkembe
3 bardak iri bulgur
2 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı salça

½ Su bardağı Ayçiçeği yağı
Tuz, pul biber, karabiber (isteğe göre diğer baharatlardan eklenebilir.)

Yemeğin Tarifi
Kaynayan suyun içine 1 yemek kaşığı sirke atılır. İşkembeler ucundan tutularak kaynayan suya batırılıp çıkarılarak(tamamen haşlanmamasına dikkat edilerek) iki tarafı bıçakla kazınır, yıkanıp süzülür. İşkembeden el büyüklüğünde parçalar kesilir.
Bir kasede kıyma, soğan, salça, bulgur, tuz ve baharatlar bir miktar ılık su ilave ederek karıştırıp dolma içi hazırlanır.
İşkembelerin içine bulgurun şişme ölçüsü de dikkate alınarak hazırlanan dolma içini koyulur. İşkembenin açık ucu birleştirilerek yorgan iğnesiyle dikilir. Pişme kolaylığı ve eşitliği için elimizdeki iğne işkembeye birkaç defa batırılır. Derin bir tencereye koyup 6 bardak su ilave edin ve 45 dakika pişirip servis yapın.

NOT: İşkembeler piştikten sonra pişme suyuna evde hazırlanmış diş tarhanası ile çorba yapılır. Turşuyu da unutmamalı. Afiyet olsun.


-




ETLİ KURU FASULYE

Malzemeler
2 Su Bardağı Fasulye
2 Baş Soğan
250 Gr. Kuşbaşı Doğranmış ve haşlanmış Et
1 Yemek Kaşığı Salça
1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
sıvı yağ veya Zeytinyağı
Tuz, İsteğe Göre Baharat
Yemeğin Tarifi

Bir gün önceden fasulyeler ıslatılır. Islatılmış fasulyeler yumuşayana kadar pişirilir. Fasulyenin gazının çıkması için fasulye pişirilirken 1 diş sarımsak atılırsa iyi olur. Fasulyenin fazla yumuşaması gerekir yoksa yağlanırken dağılabilir.Pişirilen fasulyeler suyu süzülüp yıkanır.  Yemeklik doğranmış soğan yağda kavrulur içerisine salça haşlanmış et katılarak 5 dk kaynatılır. Kaynatılan malzemenin içine sıcak su ilave edilip fasulye ve tuz katılarak 15 dk kaynamaya bırakılır. Servis yaparken üzerine maydanoz  ilave edilebilir. Afiyet olsun.


-



ETLİ NOHUT

Malzemeler:
250 gr. Kuzu Eti (Kuşbaşı)
2 Su Bardağı Nohut
1 Adet Soğan
5 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
1 Çay Kaşığı Karabiber İsteğe göre diğer baharatlar ilave edilebilir
1 Tatlı Kaşığı Tuz
5 Su Bardağı Kaynar Su

Yapılışı:
Nohut bir gece önceden ıslatılır. Islatılan nohutlar suyu değiştirilerek  yumuşayıncaya kadar kaynatılır. haşlanan nohutların suyu  süzülerek soğuk sudan geçirilir. Soğanlar yemeklik doğranıp kavrulduktan sonra  salça ve haşlanmış et ilave edilerek 5 dk kaynatılır. Kaynayan malzemenin üzerine sıcak su ilave edilerek nohutlar  ve tuz katılarak 15 dk pişirilir. Afiyet olsun.


-



YUMURTA OTURTMA


Malzemeler:

4 yumurta

Yarım kg süzme yoğurt

1 çorba kaşığı margarin 

1 çay kaşığı toz kırmızı biber

tuz


Yapılışı:

Küçük bir tavayı ocağa koyup içine su ilave ediyoruz. Su kaynadıktan sonra bir çay kaşığı tuz da ilave edilir. Su kaynamaya başlayınca yumurtalarımızı dağıtmamaya özen göstererek suyun içine kırıyoruz ve bir kevgir yardımı ile beyazlarının toplu kalmasını ve dibinin yapışmamasını sağlıyoruz. Yumurtaları 3 dakika suda pişirdikten sonra ,başka bir kapta bir miktar su ile çırpılmış yoğurt ile tuzu karıştırıp servis tabağına döküyoruz. Suda pişirdiğimiz yumurtaları bu yoğurdun üzerine alıyoruz. Küçük bir tavada da margarini kızdırıp kırmızı toz biber ile hafif renklendiriyoruz. Tavada ki yağı yemeğimizin üzerine gezdirip servise hazır hale getiriyoruz. Afiyet olsun.



-


SOĞANLI YUMURTA

MALZEMELER:
3orta boy soğan
yarım çay bardağı sıvı yağ
4 yumurta
1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
tuz


YAPILIŞI:
Soğanlar ince ince doğranır. Genişçe bir tavaya yağ katılır içerisine kıyılmış soğanlar ilave edilerek kavrulur. Soğanlara tuz katılıp iyice karıştırılır. Kaşık yardımı ile soğanlar tavanın içine düzgünce yayılır ve yumurtaların kırılabileceği şekilde 4 yuva açılır. Yuvaların içine yumurtalar kırıldıktan sonra tavanın kapağı kapatılır ve hafif ateşte yaklaşık 10 dakika daha pişirilir. Arada bir kapağı açıp yağlı soğan suyundan bir kaşık alıp yumurtaların üzerine gezdirilir ve yumurtanın dibi tutmaması için kaşıkla kontrol edilir. Yumurtalar piştikten sonra servis tabağına alınıp karabiber ve pul biber serpiştirip sıcak olarak servis edilir. Yanında cacık ve turşu ile yenir Afiyet olsun.


-




ISPANAK KÖKÜ KAVURMASI

MALZEMELER;

Yarım kilogram ıspanak kökü (yapraklarını börek için ayrılarak sadece kullanılır.)

1 Küçük boy kuru soğan

2 Yemek kaşığı sıvı yağ

1 Çay kaşığı pul biber

1 Çay kaşığı tuz

2 Yumurta

kıyma

YAPILIŞI;

Yıkanıp ayıklanan ıspanak kökleri  küçük küçük doğranır.

Tencere  içinde yemeklik doğranmış soğanlar, sıvı yağ ile kavrulur.

Soğanlar pembeleştikten sonra kıyma ilave edilerek karıştırılır. Ispanak kökleri eklenir ve kapağı kapatılır.

Ispanaklar kendi suyunu salıp çekene kadar kavrulur.

Tuz ve pul biber eklenerek karıştırılır.

Kaşıkla ıspanakların ortası biraz açılıp bu boşluklara yumurtalar  kırılır.

Ve yumurtalar pişince servis yapılır.


-




KUYRUK SIKMASI

 Kuyruk Yağı

Bir adet demir şiş

Odun ateşi(Kor ateş)

2 baş soğan

Taze yapılmış ev yufkası

YAPILIŞI   : Kuyruk yağı şişe takılır. Badem odunundan hazırlanmış kor ateş üzerinde kızdırılır. Yufkanın içerisine ince kesilmiş (Çentilmiş) soğanlardan bir tutam koyulur. Ateş üzerinde kızartılıp yağı akan  kuyruk ekmek arasında sıkıştırılarak yağı yufkaya akıtılır. Dürüm yapılır afiyetle yenir.


-


KIŞLIK VE YAZLIK OLARAK EN AZ İKİ DÖNEM İÇİN HAZIRLANAN YUFKA EKMEK DİREKLERİ



-


TAHINLI VE PEYNİRLİ PİDE

Pidelere isteğe göre şeker ilavesi yapılarak hazırlanır


-



SAC’DA (ÇİĞ) ET  BÖREĞİ:

MALZEMELER:

1 Kg kıyma

Yarım kg kuru soğan

Tuz, karabiber, acı biber

2 kg un

Yarım su bardağı  sıvı yağ

YAPILIŞI:

Su, un, tuz ile hamur yoğrulur. Bezeler oklavayla yufka
gibi ince açılarak içine daha önce hazırlanmış;

soğanlar  daha önceden ince ince doğranıp 5 dk suda haşlanıp süzüldükten sonra  ,çiğ kıyma
karabiber , tuz ilave edilerek malzeme karıştırılır. Karışım katı ise azar azar su ilave edilerek börek içi hazırlanır. Yufka  açıldıktan sonra  kaşık yardımı ile  yufkanın yarısına  malzeme konularak kapatılır. Börek  Sacın üzerinde pişirilir.İsteğe göre bol açılı yapılır..


-



KABAK BÖREĞİ:

Malzemeler

1 orta boy kabak(Ayazmana kabağı)

1 kg un

Tuz, karabiber

2 adet kuru soğan

Yarım  su bardağı sıvı yağ

Yapılışı: un, su, tuz ile hamur yoğrulur. Kabağın kabukları soyulup rendelendikten sonra yumuşayıncaya kadar haşlanır.Soğanlar ince ince kıyılarak tencerede yağ ile  hafif kavrulur, sonra içerisine haşlanıp pişmiş kabak katılır eğer suyu fazla ise suyu süzülür. Karıştırılan malzeme tuz, karabiber, acı biber ilave edilerek 10 dk kaynatılıp soğumaya bırakılır.Dinlenmiş hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler hazırlanıp  yufkaları açmaya  başlanır.(Bu arada tandırın ateşini yakmayı unutmayın)yufka açılır  yufkanın yarısına kaşık yardımı ile  fazla bastırmadan malzeme konulup kapatılır. Hazırlanan börekler sacda pişirilir. Afiyet olsun


-



LOKUM(PİŞİ):

Maya, un, tuz, su ile hamur yoğrulur. Hamur bir süre bekletildikten sonra kabarır. Hamur göz kararı büyüklüğünde parçalara
ayrılır. Bunlara "pazı" veya "beze" denir. Aslında Senirkent’te “Meleyis” denir.  Bezeler ellere yapışmaması için yağ kullanılarak açılabildiği kadar inceltilerek açılarak tavada yağ ile kızartılır. Afiyet olsun. Not: Sıcak halde fazla tüketmemelidir.